Patru deputate din cadrul partidului islamo-conservator aflat la putere în Turcia s-au prezentat joi în Parlament purtând vălul, spărgând astfel un tabu într-o ţară musulmană în care mediile laice denunţă o nouă derivă islamistă a regimului.
Aceste "pioniere" au fost alese la ultimele alegeri legislative din 2011, pe când nu îşi acopereau capul, pe listele Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenind dintr-o mişcare islamistă) condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, care a abolit recent interdicţia purtării vălului islamic impusă funcţionarelor.
În această perspectivă au decis deputatele să vină la o şedinţă, care a început la ora 12.00 GMT (14.00, ora României) în Parlament, considerat un loc public.
Problema vălului este o problemă cu o puternică încărcătură simbolică în Turcia, unde cristalizează clivajul dintre laici şi susţinătorii islamului politic, care invocă libertatea de cult.
Începând din 1999, nicio parlamentară nu a mai purtat vălul în această incintă. La acea vreme, Merve Kavakçi, aleasă pe o listă proislamistă, a fost obligată să părăsească sala, huiduită de deputaţi, fără să poată să depună jurământul şi să îşi exercite demnitatea în care a fost aleasă.
De această dată, totul a decurs fără vreun incident, o situaţie salutată de către vicepremierul Bülent Arinç.
"Am aşteptat cu răbdare ca democraţia să se consolideze" în Turcia, a declarat el în faţa deputaţilor, exprimându-şi satisfacţia faţă de "schimbarea de mentalitate".
Alesele din cadrul AKP care purtau vălul islamic şi se aflau în sală au participat la pelerinajul de la Mecca, unul dintre pilonii islamului, şi au decis după aceea să poarte vălul pentru prima dată în viaţa lor.
"Aştept ca toată lumea să îmi respecte decizia. Vălul este o problemă între credincios şi Allah", a declarat una dintre ele, Gönül Bekin Sahkulubey, citată de p