Tribunalul Bihor a judecat, joi, recursul formulat de Adrian Dume, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor împotriva deciziei prin care Judecătoria Oradea l-a trimis în spatele gratiilor pentru 29 de zile sub acuzaţia de abuz în serviciu în dauna interesului public.
Dacă la Judecătorie a refuzat să facă vreo declaraţie, prevalându-se de dreptul la tăcere, în faţa completului de trei judecători de la Tribunal Adrian Dume şi-a schimbat poziţia şi a acceptat să-şi spună punctul de vedere legat de acuzaţiile pentru care a fost inculpat şi arestat.
După cum se ştie, lui Dume i se impută că ar fi decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea unor evenimente care, în realitate, nu au avut loc şi, mai mult decât atât, că şi-ar fi forţat subalternii să facă plăţi în baza unor documente fictive, aspecte care au ieşit la suprafaţă în urma unor interceptări ambientate ale unor discuţii pe care managerul le-a purtat cu subalternii săi.
Inculpatul nici măcar nu a negat acuzaţiile, dar a pus faptele sale pe seama intervenţiilor şi presiunilor politice făcute asupra sa. De altfel, managerul a şi recunoscut cu nonşalanţă că toate proiectele depuse pentru finanţare la instituţia pe care o conduce au susţinere politică, Dume scuzându-se cu faptul că şi înaintaşii săi au procedat la fel.
Ca exemplu, l-a dat pe PDL-istul Radu Ţîrle, în mandatul căruia Asociaţia Copiii Făgăduinţei a obţinut două finanţări de câte 20.000 lei în condiţiile în care avea "aceeaşi orientare religioasă, cu preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, adică penticostală".
Declarându-se "terminat politic şi fără nicio şansă de a mă mai întoarce în viaţa publică", managerul a cerut, completului de judecată să fie eliberat, "pentru a mă putea apăra în libertate". "Eu nu mă consider un pericol, n-am omorât pe nimeni, acum a