Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Serghei Rahmaninov, Corul Filarmonicii „George Enescu” dirijat de Iosif Ion Prunner îi va dedica o seară specială compozitorului, duminică, de la ora 19.00, la Ateneul Român, din program făcând parte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur Op. 31 de Serghei Rahmaninov.
Liturghia Sfantului Ioan Gură de Aur Op. 31 este, alaturi de Vecernii, una dintre lucrările corale majore ale lui Serghei Rahmaninov. A fost scrisă în 1910, după turneul în Statele Unite ale Americii. Terminată în mai puțin de trei săptămâni, lucrarea a fost cântată în premiera de Corul Școlii Sinodale din Moscova la 25 noiembrie 1910, a explicat Cleopatra David.
„Într-o scrisoare adresată prietenului său Nikita Morozov, compozitorul i se confesa: „M-am gândit mult timp la Liturghie și pentru mult timp m-am străduit să o scriu. Am început să lucrez la ea oarecum din întâmplare și dintr-odată am devenit fascinat. De mult timp n-am mai scris ceva cu atâta placere.” La sfarsitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, exista în rândul compozitorilor ruși de muzică bisericească tendința de epurare din repertoriul sacru a influențeleor străine si de reafirmare a stilului tradițional rusesc. Un rol esențial în această mișcare îl avea Școala Sinodală de la Moscova, al cărei director era compozitorul Alexandr Kastalsky. Dacă în Vecerniile din 1915 Rahmaninov folosește teme preluate din cântările tradiționale ale Bisericii Ortodoxe Ruse, melosul Liturghiei este în întregime original. În ceea ce privește reacția Bisericii Ortodoxe Ruse, daca în cazul Liturghiei lui Ceaikovski scrisă în 1878 autoritățile ecleziastice au calificat lucrarea drept frivolă, in cazul lui Rahmaninov au considerat-o „mult prea frumoasă pentru a îndemna la rugăciune”, refuzând aprobarea sa pentru uzul liturgic.
Intrată astfel în uitare, lucrarea a fost reconstituită