Când a candidat la preşedinţia PDL cu moţiunea „Reformiştii”, Monica Macovei a fost transformată de o foarte mare parte a presei drept politicianul de care are nevoie nu numai dreapta, cât întreaga Românie. Era liderul de care dreapta românească avea nevoie, dar pe care interesele oculte şi mărunte ale politrucilor de meserie care se grupaseră în jurul lui Vasile Blaga şi al Elenei Udrea l-au învins. Avându-i alături pe scena de la Romexpo pe Theodor Baconschi, Sever Voinescu, Cristian Preda şi Adrian Papahagi, doamna Macovei perora împotriva conducerii partidului.
„Lipsa de luciditate şi de viziune, negarea realităţii, orbirea internă, compromisul ne pot duce la dezastru. […] Vă propun o soluţie radicală, un nou început, o cale neîncercată încă în politică. Vă propun să devenim un partid de Reformişti!”, spunea în discursul de la Convenţia Naţională din 23 martie fostul ministru al Justiţiei. Lăsa să se înţeleagă nu numai că o înţelegere cu Blaga&Co nu este posibilă, dar ea ar avea şi un potenţial nociv. Pe 9 iunie, integrul europarlamentar PDL era şi mai tranşant în declaraţii: „M-am trezit la şase dimineaţa să-mi scriu demisia dacă este exclus”. Nu a fost însă necesar, pentru că Preda nu a fost exclus format, ci doar de facto. Motiv pentru care doamna Macovei n-a mai trebuit să-şi pună în aplicare ameninţarea produsă abia după luarea deciziei în cazul colegului său din PE.
Dincolo de toate, rămâne realitatea contondentă: din „Reformişti”, în PDL, a mai rămas doar Monica Macovei. Este singura care rezistă cu dârzenie pe baricadele luptei pentru reformarea unui partid care nu vrea să se cureţe moraliceşte. Cristi Preda a plecat de curând din partid, orientându-se către partidul rezultat din anunţata fuziune a Forţei Civice cu Mişcarea Populară. Adrian Papahagi şi Theodor Baconschi făcuseră asta încă din primăvară, pentru ca Sever Voinescu, poat