Pentru că în ţară nu s-au inventat încă facultăţile care să-i pregătească, mii de tineri români aspiranţi la meserii profi tabile, dar ieşite din tipare îşi caută mentori în afara graniţelor.
1 /.
Tinerii care îşi doresc să se specializeze în domenii ieşite din comun trebuie să ia în calcul ofertele din străinătate. În Anglia, spre exemplu, universităţile şi-au dezvoltat o adevărată "pepinieră" de cursuri neobişnuite, începând cu cele de magie şi terminând cu programe de master în Corupţie şi Crimă Organizată. Mai mult, studenţii de la Coventry University pot afla cum să devină "hackeri buni", adică să spargă bazele computerizate de date în scopuri benefice. Cireaşa de pe tort: salariile de după absolvire ies şi ele din tipare.
Profesori coborâţi direct de pe scenă
Alexandru Amurăriţei (21 de ani) a ajuns pe tărâm britanic acum trei ani, ca să studieze Creative Music Tehnology la University of Hull din Scarborough, un orăşel din Anglia. Faptul că terminase un liceu cu profil mate-info, deşi era pasionat de muzică electronică, îl făcea să se simtă printre colegii români ca o struţo-cămilă.
"În ţară nu era nimic în acest domeniu. Concret, este vorba despre tehnologia folosită pentru a face muzică (elemente tehnice, puţina inginerie dar şi ceva psihologie). Specializarea merită toţi banii: am acces nelimitat la studiouri complet echipate, iar profesorii sunt de nota zece. Vorbim de producători muzicali, compozitori sau artişti în diverse trupe din Marea Britanie", povesteşte băiatul, care a trebuit să ia peste 8 la Bac pentru a fi admis.
Taxa de studii, în jur de 3.400 de lire pe an, a plătit-o cu ajutorul unui împrumut din partea guvernului britanic, disponibil oricărui student UE, dar a primit şi o bursă socială, în valoare de 1.000 de lire.
Studenţia în Anglia, spune Alexandru, e cu atât mai frumoasă cu cât fiecare zi de curs a