Europarlamentarii romani Minodora Cliveti si Daciana Sarbu, impreuna cu europarlamentarul spaniol Alejandro Cercas si europarlamentarii italieni Sergio Cofferati si Gianni Pittela au initiat si organizat in Parlamentul European dezbaterea "Mobilitatea profesionala in UE si efectele sale asupra copiilor". Dezbaterea a fost determinata de nevoia de a analiza si gasi solutii la probleme nou ivite in spatiul european contemporan, probleme care ii vizeaza pe copii, in primul rand.
Intre acestea, mobilitatea profesionala, un drept al lucratorilor europeni, motor al dezvoltarii europene, este un fenomen social din ce in ce mai pregnant, implicand mase relativ mari de cetateni ai statelor membre.
Dreptul lucratorului de a cauta un loc de munca mai performant trebuie sa fie pus in ecuatie cu alte drepturi fundamentale precum dreptul sau la viata privata sau dreptul la tratament egal, nediscriminatoriu. Un lucrator este o fiinta umana complexa, performanta sa profesionala se realizeaza nu numai intr-un cadru de lucru dat, dar si ca urmare a realizarii unui cadru familial propice implinirii sale profesionale si umane. Viata sa de familie, copiii sai il pot ajuta in mod esential la realizarea sa profesionala. Or, se constata ca foarte multi dintre lucratorii mobili profesional sunt siliti sa isi abandoneze copiii in tara de origine, in timp ce altii se misca profesional impreuna cu familiile. In ambele situatii exista consecinte majore mai ales asupra copiilor: cei ramasi acasa sunt lipsiti de grija parinteasca, cresc inafara cadrului familial si pot suferi grave deformari de natura psihologica, cei care isi insotesc parintii pot fi victime ale discriminarii, au dificultati de integrare intr-un mediu social si cultural diferit, uneori ostil, cresc intr-o lume straina incercand sa se integreze, ceea ce presupune din start o situatie de inferioritate fa