Meteoritul de 7.000 de tone care s-a dezintegrat la începutul anului deasupra orasului Chelyabinsk, în Siberia, a eliberat o energie echivalentă cu 30 de bombe nucleare de tipul celor de la Hiroshima.
Concluziile aparțin unei echipe de cercetători conduși de Olga Popova, de la Academia Rusă de Știinte, care a mers în Siberia la câteva săptămâni de la incident.
Potrivit oamenilor de știință, explozia cauzată de dezintegrarea meteoritului iîn timp ce se apropia de Pământ cu o vitează de 19km/s este similară cu explozia produsă de 500.000-600.000 tone de trinitrotoluen (TNT) și comparabilă cu detonarea a 30 de bombe asemănătoare celei lansate la Hiroshima, în 1945, scrie The Guardian.
În cel mai intens moment, bila de foc în care s-a transformat meteoritul a fost de 30 de ori mai stralucitoare decât Soarele.
Peste 1.200 de oameni au fost răniți și 3.600 de blocuri au rămas fără geamuri, în luna februarie, deși pe Terra a ajuns numai 0.05 % din meteoritul original.
"Dacă omenirea nu vrea să dispară precum dinozaurii, un astfel de eveniment trebuie studiat în detaliu", a subliniat un cercetator la Universitatea din California.
Explozia din luna februarie a fost cea mai mare de la cea produsă în 1908, tot în Siberia.