Autorităţile britanice au cheltuit sume importante din banii contribuabililor în această vară pentru a-i trimite înapoi acasă pe cerşetorii români, însă aceştia au început deja să se întoarcă pe străzile oraşelor din Anglia.
Emisiunea "Iniside out London" a urmărit mai multe familii de romi trimişi acasă din Anglia până în România. Jurnaliştii de la BBC au stat de vorbă cu ei şi au aflat de ce preferă să doarmă pe străzile din Londra decât în casele lor din România.
Unii dintre ei au încercat să se întoarcă şi au fost opriţi la graniţă, alţii au reuşit să intre din nou pe teritoriul britanic.
"Nu avem nimic aici, în România. Avem nevoie de bani pentru copii. Merg acolo peste două săptămâni şi nu vreau să fiu trimisă înapoi. Nu avem de muncă. Acolo ne dau de mâncare. Vreau mai mulţi bani pentru copilaşii mei", a spus Viorica Sandu, mama a şase copii din Turnu Măgurele.
"Cincizeci au plecat spre Londra şi 20 au fost trimişi înapoi. Dintre ei, câţiva au mers înapoi", a spus şi Costel Stoican.
Imaginile cutremurătoare arată cum mulţi copii ai romilor au certificare de naştere britanice, iar părinţii speră ca aceştia să devină cetăţeni britanici. Jurnaliştii BBC susţin că un certificat de naştere nu oferă niciun avantaj în acest demers. Nu se ştie câţi copii romi s-au născut în Anglia.
Vasile Bostan, dintr-o localitate din Moldova, a povestit cum a câştigat bani în România de pe urma unor obiecte găsite în coşurile de gunoi din Londra.
"Am pus trei-patru genţi pline cu haine în autbuzul care m-a adus în România. M-a costat vreo 50 de lire. Dar aici am făcut aproape 800 de lire sterline", a spus Bostan, care câştigă mai mult decât un doctor din România doar din vânzarea vechiturilor din Anglia.
Jurnaliştii britanici au prezentat cazul unui medic care vrea să emigreze în Anglia, pentru