Un asemenea sistem a fost dat în exploatare ieri în comuna Cotul Morii, raionul Hânceşti.
Sistemul de încălzire cu biomasă este un mod eficient de a economisi la energie. Din acest motiv tot mai multe instituţii de învăţământ cer să fie dotate cu un astfel de sistem de încălzire şi solicită documentaţia pentru a obţine finanţare pe bază de proiecte ale Uniunii Europene pentru realizarea unei investiţii avantajoase. O parte din banii necesari este alocată şi de către autorităţile locale.
Sistem nou în şcoală nouă
Un asemenea sistem de încălzire pe bază de biomasă a fost dat în exploatare ieri în comuna Cotul Morii, raionul Hânceşti. Pentru că localitatea încă nu este conectată la reţelele de gaz, încălzirea cu brichete de biomasă era până acum singura soluţie pentru cazanul instituţiilor de învăţământ din localitate. Prin generozitatea unei companii de construcţii au fost alocaţi 123 de mii de lei pentru achiziţionarea brichetelor. “La licitaţie au participat mai multe companii. Până la urmă am cumpărat brichete de la o companie din Cimişlia. Acum, rezerva gimnaziului ne ajunge pentru tot sezonul de încălzire, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă", a spus Lucia Guştiuc, primarul comunei Cotul Morii.
Managerii proiectului au spus că preţul la factură scade la jumătate, în comparaţie cu încălzira pe bază de gaz. “Se folosesc aproximativ 150 de kg de brichete pentru 24 de ore. Temperaturile în sălile de clasă sunt, acum, cât vremea de afară permite încălzirea mai discretă, de 18-20 de grade Celsius. Pe lângă blocul gimnaziului şi al grădiniţei se mai încălzeşte blocul alimentar şi cel sportiv", a menţionat Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova.
Start pentru încălzirea pe biomasă
Prima instituţie care a fost conectată la sistemul de încălzire cu biomasă a fost grădiniţa din Ermoclia, raionul Ştefan Vodă. Pentru i