Zeci de copii din zona Sighişoarei cresc fără părinţii lor! Aflati in grija bunicilor sau a rudelor apropiate, cei mici tânjesc după dragostea părinţilor şi îşi petrec zilele visând la momentul în care ar putea avea o familie adevărată. Rezultatul? Note mici la şcoală, absenţe şi suflete zdrobite.
Pentru a micşora impactul despărţirii de cei dragi, Salvaţi Copiii a pus pe picioare, la Sighişoara, un proiect, special pentru elevii care raman acasa fara parinti. La o şcoală din Sighişoara, locul unde statisticile copiilor rămaşi fără părinţi cresc de la un an la altul, mai mulţi profesori şi psihologi se ocupa timp de patru ore, zilnic de elevii care au nevoie de ajutor. “Îi ajutăm să depăşească momentele de singurătate, îi ţinem aici sub ochii noştri, facem lecţii, e mult mai bine decât să se plimbe pe străzi” a declarat unul dintre supraveghetori.
Mii de copii sunt ajutaţi prin proiectul "Creştem Împreuna"
Salvaţi Copiii derulează campania “Creştem Împreună” în alte 14 oraşe din ţară şi încearcă să asigure un mediu normal de dezoltare pentru micuţii rămaşi acasă, în timp ce părinţii sunt la lucru în străinătate. Datele furnizate de către Direcţia pentru Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri, chiar în grija asistenţilor maternali. Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectaţi este mult mai mare, deoarece nu toţi părinţii declară că muncesc în străinătate. Ruperea legăturii cu părinţii îi face pe copii vulnerabili şi expuşi riscului de abandon şcolar şi delincvenţă. „În ultimii 10 ani din România au plecat la muncă în străinătate peste 2.000.000 de oameni. Numai în Italia şi Spania există 1.400.000 de român