Aceştia au aniversat ieri şi azi 170 de ani de la înfiinţarea celei mai puternice arme de foc din Forţele Terestre, artileria.
La 10 noiembrie 1843, în Ţara Românească, prin Porunca Domnească nr. 198, semnată de domnitorul Gheorghe Bibescu, s-a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie şi încadrarea acesteia cu ofiţeri, subofiţeri şi trupa necesară. Această dată marchează actul de naştere al artileriei române moderne.
Ca în fiecare an, artileriştii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” au sărbătorit „Ziua Artileriei” prin participarea la manifestări organizate de Statul Major al Forţelor Terestre în garnizoana Bucureşti şi prin organizarea de activităţi specifice în garnizoana Focşani.
Astfel, ieri, locţiitorul comandantului brigăzii a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Artilerişti din Bucureşti, iar unităţile subordonate au participat la organizarea unei expoziţii de sisteme şi aparatură de artilerie la sediul Statului Major al Forţelor Terestre. Foto Ziua Artileriei la Focşani
De asemenea, astăzi, la sediul brigăzii din garnizoana Focşani, s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă, care a constat în citirea mesajelor de felicitare adresate artileriştilor de către eşaloanele superioare, un scurt exerciţiu demonstrativ şi premierea militarilor brigăzii participanţi la concursurile sportive, de istorie şi aplicativ-militare.
La activităţile din garnizoana Focşani au participat cadre militare active, în rezervă şi retragere şi reprezentanţi ai unor instituţii civile şi militare.
Concomitent cu desfăşurarea acestor activităţi, artileriştii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” continuă eforturile de îndeplinire a obiectivelor stabilite la începutul anului.
„În acest sens, în a doua decadă a lunii noiembrie, comandamentul brigăzii planifică şi conduce un exerciţiu de recertificare a nivelulu