Cauza ar fi apa din fântâni care e poluată în lipsa sistemului de canalizare. Apele reziduale care se scurg din gospodării nimeresc în sol, iar apoi şi în sursele de apă potabilă.
La liceul şi la grădiniţa din satul Sireţ, Străşeni, s-a descoperit un focar de hepatita A. Săptămâna trecută, 25 de copii s-au infectat cu hepatita A. Autorităţile locale au închis joi cele două instituţii, pentru ca afecţiunea să nu se răspândească. Cei de la Sănătatea Publică au constatat că sursa de infecţie este o fântână din sat, care a fost deja curăţată.
În prezent, încă şapte copii mai rămân internaţi în spital.
Cazuri de îmbolnăvire a copiilor cu hepatita A au fost înregistrate încă din vara trecută. Asistenta medicală care lucrează în liceul din localitate menţionează că au fost deja două valuri de îmbolnăvire cu hepatita A.
"Primul caz de îmbolnăvire a fost înregistrat în luna august. Atunci, un băieţel de la grădiniţă s-a îmbolnăvit. Mai apoi, s-au îmbolnăvit încă cinci copii. Apoi, la 7 septembrie, o elevă din clasa VIII a fost internată în spital cu această infecţie. Toată clasa a fost luată sub controlul administraţiei. Al doilea val a început după vacanţă. Primul caz a fost înregistrat în ziua de 24 octombrie. În prezent, sunt bolnavi şapte liceeni şi un copil de la grădiniţă. Din luna august şi până în prezent, s-au îmbolnăvit 21 de persoane", spune Corina Ioniţă, asistenţă medicală la Liceul Teoretic "Sireţ".
Şase copii sunt internaţi la spitalul de boli infecţioase "Toma Ciorbă" din Capitală, iar unul la spitalul din Străşeni.
Apa din fântâni, poluată
Una dintre posibilele cauze de îmbolnăvire este apa din fântână, a cărei analiză a arătat existenţa hepatitei A. Specialiştii de la Centrul de Sănătate Publică menţionează că situaţia încă nu este rezolvată. "Când a fost primul val de intoxicări, am luat probe de la diverse loturi d