Extracţia gazelor de şist va avea o contribuţie majoră la economia ţării, de circa 2% din Produsul intern brut, şi va reduce preţul gazelor pe piaţă cu 15 - 25%, potrivit lui Ionuţ Purica, expert pe energie în cadrul Academiei Române. Sursa: REUTERS
Purica este unul dintre autorii studiului "Resurse de gaze naturale din zăcăminte neconvenţionale — potenţial şi valorificare", realizat de 43 de experţi din cadrul Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Dacă România va trece la etapa extracţiei gazelor de şist în 2019 — 2020, va ajunge exportator de gaze în 2025, a mai spus expertul.
"În prezent, factura de import de gaze ajunge la 1,5% din PIB, comparabil în momentul de faţă cu bugetul de la Apărare, de exemplu. Însă, dacă vom exporta, vom ajunge de fapt să primim în plus 0,5% intrări în PIB. Deci, o contribuţie de 2% din PIB în total", a explicat Purica, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte preţul, surplusul de gaze va aduce o scădere de 15 — 25% a tarifelor la gaze, a mai spus Ionuț Purica.
România importă gaze pe filieră rusească. Anul trecut, circa 25% din consumul intern de gaze, de circa 13 miliarde de metri cubi, a fost asigurat din import.
Cu toate acestea, chiar dacă preţul la care pot fi valorificate gazele extrase din resurse interne scade, România este obligată să se alinieze la tarifele de pe piaţa europeană. Asta înseamnă că, per ansamblu, românilor li se vor livra gaze mai scumpe, în viitor.
Reindustrializarea, favorizată de scăderea de preţ
"Cu această scădere de preţ, vom putea asista la o reindustrializare, în condiţiile în care industria energofagă încă are o pondere mare în PIB-ul ţării: mă refer la industria metalurgică, de aluminiu, îngrăşăminte, petrochimie. Nu mai vorbim de consumatorii rezidenţiali", a argumentat Purica.
@N