După publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 102/2013 privind modificările la Codul Fiscal, Consiliul Investitorilor Români (CIR) şi-a reiterat îngrijorarea faţă de povara fiscală, care va avea efecte contrare asupra economiei naţionale decât cele preconizate de autorităţi, într-un comunicat remis redacţiei.
"Noile taxe introduse prin OUG 102/2013 vor afecta, în opinia noastră, cel mai important lucru realizat în economia românească în ultimii ani - macrostabilitatea. Cu eforturi uriaşe ale populaţiei şi agenţilor economici, s-a reuşit reducerea deficitului bugetar şi a celui de cont curent sub 3%, o inflaţie europeană (între 2 şi 3%), precum şi o relativă stabilitate a cursului de schimb (în jur de 4,4 lei/euro)", se arată în comunicat.
Introducerea noilor taxe, în special cele referitoare la accize, redevenţe şi cele pe construcţii, vor avea un impact negativ asupra indicatorilor macroeconomici, cu efecte directe şi asupra nivelului de trai al românilor, potrivit documentului citat.
Creşterea accizării la carburanţi va avea un efect cumulat, "la pompă", de 0,5 lei/litru, mai percizează CIR.
Majorarea redevenţelor la resurse minerale, inclusiv la cărbune, va conduce la creşterea preţului final al energiei electrice. În România, circa 30% din electricitate este obţinută utilizând lignit şi huilă. În condiţiile în care materia primă reprezintă aproximativ 70% din costurile de producere a electricităţii, o majorare a redevenţelor la cărbune se va resimţi direct în preţul final, se mai prezintă în document.
De asemenea, impozitul pe construcţii se va reflecta în preţul final al energiei, adaugă CIR.
F. A. După publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 102/2013 privind modificările la Codul Fiscal, Consiliul Investitorilor Români (CIR) şi-a reiterat îngrijorarea faţă de povara fiscală, care va