Sticle din geam sau plastic, scândurile unui gard demolat sau o masă salvată dintr-un incendiu se transformă în artă cu accente gotice în mâinile lui Valentin Nicolae, un pompier de 29 de ani din Ploieşti
Tragediile pe care le vede în fiecare zi în misiunile de salvare l-au îndrumat aproape firesc pe Valentin Nicolae către un hobby care să-l relaxeze şi să-l facă să uite, măcar pentru o vreme, de dramele oamenilor cărora le salvează viaţa şi casele în fiecare zi.
Ca orice întâmplare, deloc întâmplătoare, în urmă cu aproximativ doi ani a văzut pe internet un tutorial în care sticlele şi lemnul se transformau în artă şi, impresionat, a hotărât să încerce. „Suntem înconjuraţi de atât de multe deşeuri încât m-am gândit să le dau o utilitate“, povesteşte Valentin. Nota personală a obiectelor pe care le creează a venit tot dintr-o întâmplare, când a găsit pe stradă o sticlă stropită de ciment, pe care a vopsit-o şi, astfel, a căpătat o formă unică.
Aproape toate sticlele pe care le decorează au motive abstracte, obţinute din aplicarea de materiale, iar liniile inconfundabilă sunt cele două vopsele pe care le foloseşte, doar negru şi auriu. „Amintesc puţin de arta gotică, de aceea nu cred că se potrivesc oricărei case sau persoane“, spune Valentin care dă asigurări că eventuala notă sumbră a obiectelor lucrate de el nu au legătură cu meseria.
Unele din sticlele decorate au fost transformate în suporturi de lumânare, altele au devenit parte a unor obiecte de decor mai ample, în care este folosit şi lemnul. „Pentru că mi-am propus să folosesc în principal lucruri care aparent nu mai sunt de folos, lemnul l-am procurat din gardul pe care l-a demolat un prieten. Am vopsit bucăţi de gard, în unele cazuri am păstrat şi cuiele pentru o notă de originalitate“, spune artistul din Ploieşti.
Masa salvată din incendiu
Pasionat de desen încă din copil