Medicii din Bihor au discutat miercuri la Ramada despre nutriţie, sănătate şi longevitate în cadrul unei conferinţe despre importanța unei alimentații echilibrate și diversificate în viaţa familiei. Sfaturile lor merită însă luate în considerare nu doar de colegii medici, ci de toţi cei care vor să îşi schimbe în bine stilul de viaţă.
Gama variată de produse care se găsesc pe rafturile supermarketurilor reprezintă o ispită constantă pentru toţi cei care merg la cumpărături, punându-i în faţa unei mari dileme: contează cantitatea sau ar ajunge limitarea la o listă simplă. "Pentru a evita probleme serioase de sănătate, trebuie să fim foarte atenți la produsele pe care le cumpărăm. Cea mai simplă metodă este să citim eticheta. Este important să alegem alimentele care să ne asigure necesarul caloric zilnic. O dietă bogată în fructe și legume proaspete, produse cerealiere, lactate, precum și consumul regulat de pește, carne bogată în proteine, poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate. O dietă echilibrată este totodată un prim pas în prevenirea diabetului zaharat, o boală care afectează tot mai mulți români", susţine prof. dr. Amorin Popa, şeful Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Oradea. Deşi citirea etichetei este un început, ea nu este nici pe departe suficientă, mai ales într-o lume în care producătorii de alimente au compartimente de marketing bine organizate, unde specialiştii se străduiesc să îşi facă produsele cât mai atractive.
Cumpărături... sănătoase
Tot în cadrul evenimentului au fost prezentate câteva reguli de bază ale unei sesiuni sănătoase de cumpărături. Specialiștii recomandă alimentele bogate în glucide complexe și fibre (produsele cerealiere), bogate în vitamine, săruri minerale, apă (fructe și legume), precum și proteine, grăsimi polinesaturate și monosaturate (lactate, carne, pește, ouă, leguminoase, nuci)