Un studiu comandat de platforma BoD (Books on Demand), lider al autopublicării în Europa, arată că odată cu înmulţirea site-urilor pe care sunt publicate manuscrisele unor romane - deşi nu toate vor deveni bestseller, precum "Fifty Shades of Grey", ce provine din sfera autopublicării - acest mod de lansare câştigă rapid teren în Europa, relatează Mediafax, citând AFP.
Studiul a fost realizat în luna august, în Franţa, Germania, Finlanda, Suedia, Austria, Elveţia şi Danemarca, pe un eşantion de 1.748 de scriitori, cu vârste cuprinse între 12 şi 88 ani.
"Implantarea şi profesionalizarea autopublicării nu încetează să se dezvolte în Europa", iar numărul scriitorilor care obţin venituri din această metodă ar trebui "să crească în paralel", afirmă reprezentanţii BoD, care numără în prezent 25.000 de autori în Europa şi 45.000 de lucrări publicate. Pentru comparație, în 2003, BoD avea doar 3.000 de autori şi 6.600 de romane publicate.
Potrivit acestui studiu, 12,5% dintre autorii chestionaţi consideră scrisul şi publicarea cărţilor lor pe platforma BoD drept o sursă de venituri.
Promovați la Târgul de carte de la Frankfurt
De altfel, Târgul de carte de la Frankfurt, în octombrie, a promovat cauza autoeditorilor. Potrivit datelor oficiale, autopublicarea a reprezintat 3% din cifra de afaceri realizată de piaţa de carte din Franţa în 2012.
Procentul a fost de 17% în Statele Unite, unde se vorbeşte deja despre o "epocă de aur" generată de apariţia acestei tehnici de publicare.
Privilegiile autopublicării
O treime dintre scriitorii autoeditaţi europeni au publicat deja volume şi la o editură tradiţională, însă 34,2% dintre ei au afirmat că au "optat în mod intenţionat pentru metoda autopublicării".
În Franţa şi în Germania, aproape o treime dintre autorii chestion