Ucraina a suspendat joi pregătirea Acordului de Asociere cu UE care urma să fie semnat la summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius, pe 28-29 noiembrie, motivând o decizie economică, însă a oferit asigurări că îşi va continua parcursul european, o situaţie ambiguă comentată pe larg în presa rusă.
"Acordul de Asociere între Ucraina şi UE nu se va semna pe 28 noiembrie şi nu este o mare dramă", anunţă un cunoscut jurnalist rus, Vladislav Vdovin, într-un editorial publicat în pagina online a cotidianului Izvestia. El argumentează că, "în primul rând, documentul poate fi semnat peste un an sau doi", iar "Europa este răbdătoare, aşteaptă", şi că, "în al doilea rând, asocierea nu reprezintă neapărat un pas decisiv în vederea aderării la UE, aşa cum li s-a părut unora".
"Prin urmare, Ucraina are de ales între Est şi Vest, între Rusia şi continuarea politicii neutre «multivectoriale» din ultimii 22 de ani", a adăugat el.
În ediţia online a Rosiiskaia Gazeta, directorul Centrului pentru Studii Politice Aplicate "Penta", Vladimir Fesenko, a precizat că semnarea acordului cu UE face parte dintr-un ansamblu de "negocieri" care în prezent se desfăşoară la "nivel strategic". În acest context, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a ales un "plan B", propunând o trilaterală, şi a luat un "time-out", după care va acţiona "la voia întâmplării".
Astfel, Ucraina a revenit "la strategia dovedită de a contrabalansa şi stinge pasiunea", a continuat el, subliniind că UE se va "irita", va lua o "pauză", însă "oricum va relua" negocierile.
Decizia Ucrainei de a renunţa la pregătirea acordului de asociere cu UE a fost analizată critic de publicaţia electronică Utro.ru.
"Decizia părţii ucrainene pare a nu fi spontană", afirmă publicaţia rusă, care susţine că, pentru Ianukovici, alegerile prezidenţiale ucrainene din 2015 sunt "mult mai