Sistemul Sănătăţii din R. Moldova se modernizează. În luna decembrie va fi dat în exploatare blocul chirurgical de la Spitalul Clinic Republican.
Acesta va deschide o eră nouă în chirurgia autohtonă, care va permite să fie operaţi copii nou-născuţi pe cord, transplant de organe, operaţii neurochirurgicale, de extirpare a ţesuturilor canceroase şi pentru alte maladii grave. Până în prezent, pacienţii sunt trimişi peste hotare pentru a efectua astfel de investigaţii şi intervenţii. "Sunt doar câteva realizări ale Ministerului Sănătăţii, cu susţinerea Guvernului, dar şi datorită finanţării europene", a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, la Forumul Naţional pentru Sănătate.
Ministrul a menţionat că toate reformele care se fac sunt îndreptate spre asigurarea oamenilor din ţară cu servicii medicale de calitate. "Ceea ce am reuşit din noiembrie 2012 şi până acum este, în primul rând, finalizarea a peste 70 de centre de sănătate în mediul rural. Implementarea unui sistem informaţional pentru asistenţa medicală primară care ar automatiza lucrul medicului de familie şi al asistenţilor medicali.
Instituţii renovate
Mai multe reforme s-au făcut la cele mai importante spitale din Capitală. Modernizarea infrastructurii Spitalului de Urgenţă este în plină desfăşurare. De asemenea, acesta va fi dotat si cu echipament modern. O altă instituţie este Institutul Oncologic, aflat pe agenda Ministerului Sănătăţii, a cărui modernizare va fi finalizată anul viitor. La Spitalul Clinic Republican există un parteneriat public privat care a deschis posibilităţi de diagnostic şi imagistică, ce nu au existat până acum în acest spital. De asemenea, urmează să se formeze un Centru de dializă, care va activa nu numai în Chişinău, dar şi în mai multe localităţi din ţară, au promis oficialii.
Centre de sănătate autonome în raioane
S-au produs mai multe schimbări