”Pateul si cascavalul de post contin foarte multe E-uri si grasimi hidrogenate, foarte daunatoare si plus de asta, au in compozitia lor albumina sau coloranti de origine animala”, explica prof. Dr. Mencinicopschi.
Medicii dau cateva variante clare de alimente ce pot fi consumate in zilele de post, care mentin organismul echilibrat si il feresc de probleme de sanatate.
Exemple de meniuri pentru cele trei mese ale zilei
Chiar daca tineti post, nu trebuie sa renuntati la cele trei mese zilnice. Astfel, nu uitati sa consumati cate o felie de paine la fiecare masa. Ea creste nivelul glicemiei, ceea ce va face sa va simtiti mai satui si mai energici.
Diferenta dintre diversele tipuri de paine se resimte la nivelul cantitatii de fibre, cea integrala fiind mai bogata la acest capitol.
Spre exemplu, la micul dejun puteti manca paine prajita cu fasole batuta, masline negre, zacusca sau salata de vinete, ceea ce va poate oferi suficienta energie pana la pranz.
Pentru pranz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de rosii, masline si busuioc. Puteti apela si la ciorbele de legume sau de fasole.
Fasolea boabe, lintea, mazarea, cartofii sunt surse importante de proteine si fier, iar soia, smochinele si semintele de susan ofera aportul necesar de calciu.
Pentru cina, o varianta de meniu este salata orientala sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminte de dovleac, nuci, caju, pasta de masline, pasta de rosii uscate si doua felii de paine prajita.
Consumati peste cand este voie
Postul Craciunului este mai usor decat cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, asa ca trebuie sa profitati de zilele in care aveti voie sa mancati peste. „Ajuta la diversificarea dietei cu proteine si grasimi de origine animala de buna calitate. Este f