Toate aceste deșeuri sunt „fracții reciclabile” adică pot fi valorificate. Pot și trebuie valorificate; legislația ne obligă să ajungem la un nivel de reciclare de 50% în următorii ani (până în 2020). Cum azi suntem la doar 2-5%, iar timpul este foarte scurt, drumul de parcurs va fi greu și este nevoie urgentă de fiecăruia dintre noi.
Pentru a fi reciclate, deșeurile trebuie colectate și sortate pe categorii. Și mai trebuie ceva, aparent ciudat: deșeurile trebuie să fie „curate” adică să nu fie amestecate sau murdărite
cu biodeșeuri. Gândiți-vă puțin: cum mai poate fi reciclată o foaie de hârtie plină de ulei sau de sos de roșii? Deci, chiar și aruncatul și colectarea deșeurilor se face dupa câteva... reguli!
Vă aduceți aminte de început? Am aflat atunci că „producția” medie de deșeuri pe persoană este, în România, de 1,0–1,2 kg pe zi. În acest kilogram sunt majoritare resturile care provin din bucătăriile noastre (51%). Le numim „organice” sau bio-deșeuri, pentru că, în timp relativ scurt, acestea se pot descompune în prezența oxigenului din aer și sub acțiunea unor bacterii și ciuperci. Descompunerea controlată a biodeșeurilor permite generarea de biogaz sau, mai frecvent, de compost (care se utilizeaza ca pământ de flori sau pentru ameliorarea solurilor). Celelalte materii sunt, în principal, plasticul, metalul, sticla, hainele și textilele, cartonul și hârtia. Găsiți, în tabelul mai jos, graficul cu valorile oficiale, provenind dintr-o evaluare făcută în anul 2002 și publicată în Strategia Națională de Gestiune a Deșeurilor din 2004).
Campanie a SC INTERSEMAT SRL în colaborare cu Primăria Buzău, cu scopul educării populației în sprijinul colectării selective a ambalajelor.
Toate aceste deșeuri sunt „fracții reciclabile” adică pot fi valorificate. Pot și trebuie valorificate; legislația ne obligă să ajungem la un nivel de recicl