Un grup de elevi a încercat să rezolve cea mai arzătoare problemă a omenirii: găsirea unor surse alternative de energie. Cei mai buni au fost premiaţi.
Cum ar fi dacă propriii noştri paşi ar putea genera electricitate? Proiectul ingenios creat de Antonia, Alexandra şi Ana-Maria, trei eleve de clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Grigore Moisil" din Capitală, a încercat să răspundă la această întrebare şi a fost premiat cu locul întâi la competiţia Play Energy organizată de Enel.
Fizica, o joacă de copii
Coordonate de profesoara lor de fizică, Simona Buiu, fetele au gândit un mecanism similar unui arc, care ascuns sub terenurile de joacă ale copiilor, făcut din spumă, poate înmagazina toată energia produsă de forţa corpurilor lor.
La căderea serii, bateria dispozitivului ar putea să alimenteze felinarele dintr-un parc până a doua zi dimineaţă. "Mersul este o energie inepuizabilă de curent, pentru că toţi facem asta", explică cele trei eleve, care au participat, ieri, la festivitatea de premiere a concursului, ajuns în România la cea de-a şaptea ediţie. Echipa a primit o excursie de câteva zile la Roma, unde se vor reuni câştigătorii din alte nouă ţări în care se organizează concursul.
"Încercăm să le deschidem copiilor apetitul pentru inovaţie şi sperăm ca unii dintre ei să devină viitorii noştri colegi, ingineri, economişti etc.", a declarat Radu Coşarcă, director de Relaţii Externe Enel România. Tema de anul acesta, "Pătrunde în inima energiei", a stârnit interesul elevilor din peste 800 de şcoli, fiind înscrise circa 330 de proiecte. Printre cele finaliste se numără "Căsuţele eco", realizat de trei copii de clasa a V-a sau "Fluxul de călători", conceput de elevii de clasa a VI-a şi care foloseşte turnichetul (sistemul de intrare la metrou) ca generator de electricitate.
O competiţie internă, numită "We are Energy", s-a desfăşurat ş