Pentru prima dată după aproape 100 de ani, Cetatea Alba Carolina poate fi văzută şi vizitată în întreaga sa splendoare. Primăria Alba Iulia a inaugurat sâmbătă, 30 noiembrie, zona de vest a monumentului restaurată în ultimii trei ani cu fonduri de 15 milioane de euro. Mii de locuitori şi turişti au venit să vadă noua „minune“ a României.
Finalizarea proiectului, finanţat în procent de 80 la sută din fonduri europene, permite vizitatorilor să vadă Cetatea în ansambluei ei, aşa cum era înainte de 1921, când a fost dinamitată şi apoi acoperită cu pământ o parte a şanţului vestic.
”În 1921 s-a demolat totul pentru ca să putem să ne bucurăm de defilarea primilor regi ai României. După 92 de ani şi aproape 3 ani de lucru reuşim, nu sută la sută, să reconstruim Cetatea. Am făcut-o cu trudă şi cu înţelegerea albaiulienilor. Avem cu ce să ne lăudăm. Avem ce să le arătăm. Este cel mai mare proiect din Europa. Nicăieri în lume nu se vede aşa ceva. Vor veni turişti şi, poate că, o să trăim un pic mai bine. Alba Iulia este singurul oraş din România cu rating de la marea agenţie Moody’s. L-am făcut pt că de la anul vor ven alte fonduri europene. Având ratingul bun altfel iei banii, eşti consacrat. Cu această parte se deschide aproape Foto Cetatea Alba Carolina
Cetatea. Aici vorm lucra, însă, tot timpul pentru că altfel peste câţiva ani va fi ruină”, a spus primarul din Alba Iulia, Mircea Hava.
Data inaugurării ultimei zone restaurate din Cetate a fost aleasă special pentru a fi inclusă în manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale. Miile de oameni pezenţi duminică, 1 Decembrie, la Alba Iulia au, astfel, posibilitatea să viziteze cea mai mare Cetate din Alba Iulia. De altel, organizatorii au pregătit tururi ghidate gratuite ale Cetăţii, pe tot parcursul zilei.
Primarul Mircea Hava a amintit şi de proiectele viiotoare