Managerul celui mai mare spital din ţară consideră că dezastrul din Sănătate a fost indus de fi nanţarea nerealistă a actului medical. Operaţiile de apendicită sunt plătite aproape la fel ca cele pe cord deschis, iar consultaţiile sunt decontate de zeci de ori mai prost decât la un spital privat.
Medicul Cătălin Cârstoiu crede că problema lipsei medicamentelor și a materialelor sanitare nu este atât de gravă la Spitalul Universitar
Sursa: RÎZVAN VĂLCĂNEANȚU
Medicul Cătălin Cârstoiu a reuşit să facă din Spitalul Universitar o unitate medicală cu cel mai înalt grad de încredere în rândul pacienţilor, conform unui studiu care a vizat serviciile din mai multe spitale din Capitală. Cea mai mare problemă a sistemului sanitar rămâne însă lipsa unui standard de cost pentru serviciile medicale. Toate sunt plătite la fel de Casa de Asigurări, iar aceasta e o problemă care nu se va rezolva prea curând şi în orice caz, nu prin grevă generală, crede managerul.
Evenimentul zilei: Greva s-a terminat înainte de a începe. Şi-au recăpătat medicii brusc demnitatea?
Cătălin Cârstoiu: Salariile şi condiţiile de muncă decente sunt revendicări care nu cred că s-au stins ieri şi nu se vor stinge nici în următorii ani. Dacă vorbim despre cum a involuat imaginea corpului medical în rândul societăţii, e evident că s-a produs o degradare. Societatea era structurată pe nişte piloni de moralitate: medic, profesor şi preot. Aceste trei categorii şi-au pierdut cu totul aura.
Cine e de vină pentru această situaţie critică?
E vorba mai degrabă de lipsă de coeziune pentru a obţine anumite lucuri fireşti. Nu e normal ca un rezident să trăiască cu 300 de euro pe lună, maximum. Există, într-adevăr, şi acele venituri informale pe care cadrele le au...
Cum ar putea fi scoase la suprafaţă acestea?
Să recunoaştem, pacienţii îşi cumpără medicamente, materia