Leneşi ori harnici, cu vicii sau fără, acum tot mapamondul îi ştie. Numai că ei nu se pot bucura de această popularitate. De ce? Pentru că sunt morţi!
Un loc din România care a devenit celebru: Cimitirul vesel din Săpânţa. Fiecare cruce de stejar vopsită în albastru de Săpânţa, pe care sunt desenate în roşu ori galben scene…vesele şi-a câştigat notorietatea. Imaginile de pe cruci descriu cît se poate de vesel viaţa celui care a murit şi redau momente “cheie” din existenţa decedatului.
Moştenire de la daci
Astfel, atât sătenii, cât şi vizitatorii străini care apreciază acest “obiectiv turistic” deosebit al românilor, pot afla dacă cel care a murit a fost tractorist, a fost leneş, afemeiat, harnic, etc. “Mesajele” cu schepsis cuprind şi detalii de genul cum s-au îmbolnăvit, au fost duşi la spital, cât au zăcut, ori cum i-a călcat maşina!
În plus, de pe cruci se poate afla şi cine îşi înşela nevasta!
Cum a început povestea Cimitirului vesel de la Săpânţa? Pe la 1930, Stan Ioan Pătraş, sculptor în lemn, pictor şi poet, realiza primele cruci. Tot el este cel care a pus pe cruci “poezioarele” ironice. Specialiştii spun că ideea i-a venit de la priveghiurile din Maramureş şi de la bocitoare. Deoarece în această zonă a ţării, oamenii care-l priveghează pe mort mănâncă, beau şi glumesc la înmormântări.
Se mai spune că maramureşenii au moştenit această atitudine în faţa morţii de la daci, care nu priveau moartea ca pe un eveniment trist.
Publicaţia franceză "L’Express" a realizat în numărul pe noiembrie din 2012 un top al …celor mai frumoase 10 locuri de odihnă veşnică de pe glob. România ocupă locul I în ineditul top, cu cimitirul de la Săpânţa, despre care publicaţia franceză notează următoarele: “La 700 km Nord-Vest de Bucureşti, satul Săpânţa este cun