Parlamentul României s-a transformat, duminică, în muzeu, când sute de vizitatori au luat cu asalt încăperile destinate aleşilor.
Duminică, de la ora 10.00, sute de oameni au păşit dincolo de porţile Parlamentului pentru a admira colosul arhitectural. În faţa fiecărei săli, câte un ghid relata, răbdător, evenimentele pe care încăperea le-a găzduit în decursul anilor, iar puţinii vizitatori interesaţi au îndrăznit să adreseze şi întrebări.
Pe holuri, cei mai mulţi s-au oprit în faţa tablourilor care înfăţişau oameni politici de seamă ai ţării, de la sfârşitul secolului XIX, şi până astăzi, în vemea lui Valeriu Zgonea şiu Crin Antonescu. În faţa imaginii care îl reprezintă pe Nicolae Iorga, o femeie s-a adresat celui care o însoţea: „Ar trebui să ia parlamentarii noştri, să îi testeze - ştiu ei cine e în tablouri?“. Ideea a fost primită cu entuziasm, iar un bărbat chiar s-a oferit să o pună în practică şi să ceară o audienţă la parlamentarul care îl reprezintă. „La ăştia trebuie să le ceri socoteală, că dacă nu...“, a continuat el, oprindu-se atunci când a remarcat că niciun parlamentar nu era prin zonă.
1 decembrie, la Parlament
Occupy China
Sala "I.C. Brătianu" din Parlament a fost, de departe, cea mai animată. Vizitatorii au fost întâmpinaţi, încă de la intrare, cu un documentar pe tema căilor ferate din China şi cu modele miniaturale de locomotive, rămase de la recent încheiatul summit Europa de Est- China.
Atmosfera agitată a fost completată de câţiva tineri care purtau tricouri inscripţionate cu mesajul "Salvaţi Roşia Montană!". "Occupy China", a strigat unul dintre ei în glumă, în timp ce in ghid chinez, postat la intrare, îi privea curios.
De altfel, cei mai primitori ghizi din Parlament s-au dovedit a fi, în cele din urmă, cei chinezi, solicitaţi să ofere cât mai multe detalii despre trenul care străbate, într-o oră, 3