La trei ani de la ultimele teste PISA, România bate pasul pe loc. Țara noastră ocupă locul 45 din 65, deși punctajele elevilor de 15 ani la matematică, citit şi ştiinţe au urcat cu patru locuri, depășindu-i pe cei Bulgari. Tot matematica este “buba” sistemului educațional: peste 40% dintre elevi sunt slabi și numai 3,2% fac performanță la această materie.
Fruntașii topului sunt Shanghaiul din China, urmat de Singapore, Hong Kong, Tai Pei, Coreea de Sud, Macai, Japonia, Lichtenstein sau Elveţia.
Elevii români verificaţi în 2012 la testele internaţionale PISA au obţinut la Matematică un scor total de 445 de puncte, sub media Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) de 494 de puncte.
Nu stăm grozav nici la capitolul Citire, unde avem 438 de puncte, în timp ce la Ştiinţe am atins scorul de 439. Sunt cifre care arată negru pe alb că marea majoritate a elevilor români nu are cunoștințe de bază bine sudate.
Nefericiți și cu note mici
România dă rateuri și când vine vorba despre nivelul de fericire al elevilor, capitol unde ne clasăm pe locul 53 din 65. La polul opus se află elevii din Indonezia, Albania, Peru, Tailanda, Columbia, Malaezia, Mexico sau Costa Rica. Cât despre motivație, România se află pe ultimul loc, cu mult în urma țărilor precum Peru, Singapore, Shanghai, islanda, Australia, Statele Unite şi Marea Britanie.