Sutele de mii de protestatari ieşiti în stradă în ultimele zile arată că ucrainenii au trecut peste apatia de după revoluţia furată de acum aproape zece ani şi sunt hotărâţi să schimbe modul în care le este condusă ţara. Preşedintele Viktor Ianukovici, obiectul furiei populaţiei, este părăsit treptat de oligarhii care l-au sprijinit la putere după ce a încercat să suprime cu forţa demonstraţiile şi oscilează între Rusia şi China pentru a găsi banii necesari evitării falimentului ţării. Între timp, Ucraina, unul dintre cele mai populate state din Europa, se îndreaptă spre o criză valutară şi de putere.
De la alegerea sa în 2010, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost susţinut la putere de doi stâlpi, apatia populaţiei şi donatorii bogaţi. Sutele de mii de protestatari care au umplut zilele trecute piaţa centrală din Kiev sunt cea mai vizibilă dovadă a nemulţumirii faţă de modul în care preşedintele îşi conduce ţara după regulile proprii. Inaukovici pare că îşi pierde şi cealaltă sursă de putere, oligarhii, iar dacă aceştia nu mai sprijină puterea, guvernul va cădea cu siguranţă, scrie revista americană Slate.
Marşul Ucrainei spre Rusia şi îndepărtarea acesteia de UE sub ghidajul preşedintelui au fost doar bulgărele care a provocat avalanşa de proteste. Ceea ce vor ucrainenii este să schimbe modul în care ţara lor este condusă, iar dovada în acest sens este că demonstraţiile au devenit mai intense după răspunsul în forţă dat de autorităţi. Oamenii s-au săturat de jocurile elitei politice şi de modul greşit în care econonomia le este gestionată. La nouă ani de la Revoluţia Portocalie, ucrainenii vor să aibă un cuvânt de spus în alegerea viitorului ţării, notează Jana Kobzova, analist la institutul de cercetare londonez European Council on Foreign Relations.
Ţinta revoltei este întreg sistemul politic, caracterizat de politici economice