Miniştrii de Interne vor discuta, joi, la JAI, despre "situaţia la zi" a aplicării dispoziţiilor Schengen de către România şi Bulgaria, fiind exclus un vot privind aderarea celor două ţări, în condiţiile în care există state care se opun, a decis, miercuri, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi.
COREPER II (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) a stabilit formula finală a discuţiilor privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen la reuniunea Justiţie şi Afaceri Interne de joi. Astfel, s-a decis ca miniştrii de interne să discute despre "situaţia la zi" a dosarului, formulă ce exclude orice fel de decizie privind aderarea celor două ţări.
Potrivit unui comunicat al MAI, ministrul Radu Stroe va participa la Consiliul JAI, unde participanţii vor discuta despre "cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria".
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţia lituaniene a UE, Vykintas Pugaciauskas, a declarat, la 28 noiembrie, pentru MEDIAFAX, că discuţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II din 27 noiembrie, a fost amânată pentru 4 decembrie, după ce Bucureştiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre.
"România a cerut acest lucru, iar noi (Preşedinţia lituaniană) am spus «da», întrucât încercăm să facem tot ce putem pentru un răspuns favorabil", a mai spus Pugaciauskas, adăugând însă că depinde de Bucureşti, în cele din urmă, să convingă statele membre să dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din 5-6 decembrie.
Surse din cadrul Preşedinţiei lituaniene au declarat, marţi, că "oficiali din România şi Bulgaria au avut consultări cu state membre care, în mod tradiţional, s-au opus aderării în trecut".
La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeză la Bucureşti a precizat că poziţia Olan