Sinagoga din Cetate îşi redeschide porţile vinerea aceasta pentru Historia X, un eveniment vizual şi auditiv care poate fi catalogat drept excentric.
În aprilie-iunie 2009, Fundația DALA a prezentat în București un experiment vizual, pornind de la bisericile din lemn, un tip de monument rural, care din punct de vedere cantitativ poziționează România pe primele locuri în Europa. ”Alături de funcția cultică, biserica de lemn este o aglomerare de obiecte și imagini, practici și procese prin care se poate (re)citi biografia comunităților rurale. Historia X propune o astfel de vizitare abreviată a satului. Orice obiect devine prezent prin felul în care ne raportăm la biografia lui. O biografie particulară, care la rândul ei, descoperă biografia unei comunități. Obiectul de cult conține aceste elemente, iar interogația care traversează istoria noastră recentă vizează obiectul care și-a pierdut funcționalitatea inițială, și se repoziționează cultural în cadrele societății contemporane. Orice biografie conține o memorie care poate, sau nu, fi activată”, spun organizatorii evenimentului.
Historia X este anul acesta mai degrabă un experiment social construit în jurul ideei de patrimoniu local și comunități locale. Partea sonoră a evenimentului e asigurată de NU & APA NEAGRĂ, un colectiv muzical fuzionat din Timişoara şi Bucureşti (electroacustic, bazat pe improvizaţie). Evenimentul va avea loc astăzi, la Sinagoga din Cetate, începând cu ora 19:00.
Sinagoga din Cetate îşi redeschide porţile vinerea aceasta pentru Historia X, un eveniment vizual şi auditiv care poate fi catalogat drept excentric.
În aprilie-iunie 2009, Fundația DALA a prezentat în București un experiment vizual, pornind de la bisericile din lemn, un tip de monument rural, care din punct de vedere cantitativ poziționează România pe primele locuri în Europa. ”Alături de funcția cult