Ar putea oferi răspunsuri despre modalitatea în care s-a format Luna, în urmă cu aproape 4,5 miliarde de ani…
O eventuală misiune pe planeta Venus ar putea face acest lucru, după cum a precizat Robin Canup, cercetător în cadrul Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, citat de space.com.
Rămân neclare
Oamenii de ştiinţă consideră că Luna s-a format prin agregarea materiei aruncate în spaţiu în urma coliziunii dintre un obiect spaţial de dimensiuni mari, probabil un planetoid şi proto-Pământ, în tinereţea sistemului nostru solar. Detaliile acestui eveniment astronomic rămân însă neclare, existând mai multe teorii paralele care încearcă să explice aceste detalii.
Teoria impactului, care este dezbătută încă din anii '70, susţine că o planetă de dimensiunea lui Marte s-a ciocnit "lent" de Pământ în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Conform acestui scenariu, Luna s-a format din discul de materie rămas în spaţiu, pe orbita terestră, în urma impactului, materie ce ar fi provenit din crusta respectivei planete sau planetoid cu care s-a ciocnit Pământul.
Extraordinar de similare
Studiul rocilor selenare a indicat însă faptul că acestea sunt extraordinar de similare din punct de vedere geochimic cu rocile de pe Pământ, ceea ce infirmă teoria "canonică" a impactului cu o altă planetă sau planetoid. "Este improbabil ca acest corp cosmic care a intrat în coliziune cu Pământul să fi avut aceeaşi structură geochimică precum proto-Pământul", a declarat Robin Canup.
"Spre exemplu, compoziţia izotopului de oxigen de pe Marte diferă de cea a izotopului de oxigen de pe Pământ cu un factor de peste 50. Dacă acel corp cu care s-a ciocnit Pământul a fost cel puţin la fel de diferit faţă de Terra precum este în prezent planeta Marte, caracteristicile sale geochimice s-ar fi regăsit acum pe Lună, chiar după o coliziune de o asemen