Dupa Polonia, iata ca si Romania se bazeaza pe gazele de sist pentru a-si asigura independenta energetica fata de Rusia, in ciuda polemicilor privind riscurile potentiale pentru mediu si sanatate, comenteaza agentia France Presse.
France Presse remarca faptul ca joi, peste 2.000 de persoane au manifestat la Barlad contra proiectului de explorare al grupului american Chevron in regiunea lor, denuntand riscurile de poluare.
Agentia franceza i-a solicitat opinia in acest sens presedintelui Agentiei romane pentru Resurse Minerale (ANMR), Alexandru Patruti. ANMR tocmai a lansat un studiu de evaluare a potentialelor rezerve, iar un raport al Agentiei americane de Informatii privind Energia apreciaza ca resursele Romaniei, Bulgariei si ale Ungariei totalizeaza 538 de miliarde de metri cubi. Bucurestiul viseaza deja sa renunte la costisitoarele importuri de gaze rusesti, comenteaza AFP. Mai multi giganti energetici stau la coada, printre care americanii de la Chevron, canadienii de la Sterling Resources si ungurii de la MOL.
Chevron, care a obtinut o concesiune pe 600.000 de hectare in regiunea Barlad, vrea sa inceapa acolo explorarile inca din cel de-al doilea semestru al lui 2012, daca obtine autorizatiile. "Gazul de sist reprezinta o oportunitate majora pentru Romania', a declarat pentru AFP directorul pentru Romania al Chevron Upstream Europe, Thomas Holst, citand printre avantaje securitatea energetica, atragerea de investitii si crearea de locuri de munca. Chevron trebuie sa aleaga acum locul pentru primele forari exploratorii. Sunt in studiu trei, dar Holst prefera sa nu le precizeze, pentru a nu supune localnicii "unor presiuni inutile', noteaza AFP.
Pentru ca metoda de extractie, fracturarea hidraulica, este acuzata de aparatorii mediului ca ar polua panzele freatice, ca ar fragiliza solurile si ca ar favoriza chiar producerea de cutremure d