L-a făcut celebru, apoi a vrut să…îl “omoare” cu mâna ei. A reuşit, iar el a devenit singurul personaj fictiv care a avut un anunţ de deces într-o publicaţie remarcabilă…Povestea este însă cu mult mai amplă.
„Mulţi oameni mă întreabă de ce am început să scriu... Din cauză că nu am beneficiat niciodată de educaţie în şcoală!”.
Afirmaţia îi aparţine prolificei autoare britanice de romane poliţise Agatha Christie, cea despre care se spune că numai Biblia şi Shakespeare se vând mai bine decât ea.
Fascinaţia şi misterul
Când a murit, în 1976, la vârsta de 85 de ani, Agatha devenise cea mai populară autoare a lumii. Cu vânzări de peste 2 miliarde de exemplare în întreaga lume, ea obţinuse imposibilul - mai mult de o carte publicată anual începând cu anii 1920, fiecare devenind un bestseller. În 1934 ieşea pe piaţă "Crima din Orient Express", celebrul tren datorând fascinaţia şi misterul în mare parte Agathei, mai precis interesantului personaj creat de autoare, şi anume detectivul Hercule Poirot.
Fiind atât de prolifică, mulţi au susţinut chiar că avea o memorie fotografică. După moartea lui Rosalind, fiica Agathei, la finalul anului 2004, a ieşit la iveală o moştenire remarcabilă: 73 de volume scrise de mâna autoarei. Deşi era cunoscută existenţa lor, aceste caiete fuseseră în mare parte ignorate, probabil din cauza faptului că scrisul atât de celebru al Agathei Christie era atât de greu de descifrat. Dar când arhivarul John Curran a început să descifreze caietele, a devenit evidentă dimensiunea şi importanţa acestei adevărate comori.
Succes uriaş
"Agatha Christie. Jurnalul secret" de John Curran a câştigat distincţia Agatha Award pentru cea mai bună lucrare de nonficţiune din 2010. Cartea a fost de asemenea nominalizată pentru Edgar Award şi pentru Anthony Award, unul dintre cele mai importante premii americane pentr