* Analiştii aşteaptă un curs de 1,38 dolari
Euro a continuat să urce ieri, pe pieţele externe, atingând nivelul maxim al ultimelor şase săptămâni faţă de dolar, în condiţiile în care moneda americană a fost influenţată de aşteptările legate de posibila reducere a măsurilor de stimulare ale Federal Reserve (Fed). Investitorii anticipează că Fed va tăia programul de achiziţii de obligaţiuni, ca urmare a îmbunătăţirii perspectivelor economiei americane, ceea ce trage dolarul în jos.
Euro a urcat cu 0,1% la ora 10.32, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3725 dolari. Cursul este cel mai ridicat din 31 octombrie.
Dinamica monedei europene a fost impulsionată şi de anunţul privind scăderea excedentului comercial al Germaniei în luna octombrie, ca urmare a avansului importurilor ţării într-un ritm mai rapid decât cel al exporturilor. Conform datelor oficiale, surplusul comercial al Germaniei a ajuns la 16,8 miliarde euro în octombrie, de la 18,7 miliarde euro în septembrie.
"Este posibil ca euro să urce spre 1,38 dolari, unde cred că se va limita", declară, conform Reuters, Manuel Oliveri, strateg valutar la "Credit Agricole". Acesta susţine că actualele condiţii de piaţă vor continua să impulsioneze moneda zonei euro.
Amintim că moneda unică europeană a crescut, în intervalul 2-6 decembrie, pentru a patra săptămână consecutiv, raportat la dolar, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de apreciere consemnată de euro din iunie până în prezent. Avansul a fost determinat de faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, în reuniunea de săptămâna trecută, să nu adopte noi măsuri de stimulare.
Săptămâna trecută, avansul monedei unice faţă de dolar a fost de 0,9%.
Indicele Bloomberg U.S. Dollar, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de zece valute majore, a scăzut cu 0,1% ieri dimineaţă, la ora 10.42, pe piaţa din New York, ajun