Mai multe descoperiri arheologice s-au făcut în timpul lucrărilor la Piața Libertății. Printre acestea se numără Soclul Statuii Fidelității, locuințe din timpul Evului Mediu și băile turcești din timpul ocupației otomane. Aici lucrează o echipă formată din arheologi de la Catedra de Istorie a Universității de Vest și 10 studenți sau masteranzi voluntari. Coordonatorul lor, lect.univ.dr Dorel Micle, spune că ”vestigiile au apărut deja în opt puncte și continuă să apară”. Echipa de specialiști de al Universitate secondează lucrările realizate de muncitorii care sapă pentru efectuarea lucrărilor de reamenajare a zonei, ei intervenind ori de câte ori, la săpături, ies la iveală urme istorice.
Chiar dacă nu au o vechime foarte mare, vestigiile descoperite sunt importante pentru o imagine completă a felului cum trăiau înaintașii noștri. În colțul nord-est al Pieței Libertății au ieșit la iveală urmele a două încăperi care au făcut parte din băile turcești amenajate în timpul ocupației otomane. În mijlocul pieței, aproape de actuala statuie a sfântului Nepomuk, s-a găsit fundația și soclul (baza) Statuii Fidelității. ”Monumentul dedicat de împăratul Franz Joseph Revoluției de la 1848, când Timișoara a rezistat atacurilor maghiare are o fundație adâncă, din cărămidă”, a declarat Dorel Micle.
Lângă Cazinoul Militar arheologii au descoperit ziduri de cărămidă și pavelele unei clădiri care momentan nu a putut fi datată. În fața Bibliotecii județene s-au descoperit locuințe din Evul Mediu Târziu, dar și una din primele linii de tramvai din Timișoara, acoperită de pământ și asfalt în timpul comuniștilor. ”Linia este o amenajare din timpul comuniștilor, fără importanță majoră”, a mai explicat Micle.
Și arheologii Muzeului banatului, care sapă în piața Sfântul Gheorghe, continuă scoaterea la iveală a urmelor din timpul ocupației otomane. Noi schelete de