Ficatul este un fel de laborator la purtator al fiecaruia dintre noi. Functioneaza normal atat timp cat nu-i ingreunam misiunile pe care i le-a dat natura. Insa cand ii dam de lucru peste program, s-ar putea sa ne traga la raspundere.
Sa recunoastem cinstit: urmeaza o perioada grea pentru ficatul nostru. Motivele sunt lesne de inteles: odata e faptul ca e deja frig si suntem tentati sa mancam mai mult si mai gras. Apoi, recoltele bogate, petrecerile si aniversarile care culmineaza cu sarbatorile de iarna ne cam imbie la un paharel si chiar mai multe.
Ce sa mai spunem de zilele cand abia ne dam jos din pat ca sa mergem la serviciu? In astfel de perioade, abonamentul de la sala devine o amintire, uneori expirata de mult timp. In aceste conditii, organismul nostru are de tras din greu cu meniurile momentelor de slabiciune, dar si cu sedentarismul nostru.
Toate organele se simt torturate daca se simt “hranite” doar cu grasimi animale combinate cu multi cartofi inecati in uleiuri, cu gustari care gem de tot felul de aditivi si conservanti sau de dulciuri consumate pe nerasuflate la orice ora din zi si din noapte. Insa ficatul are cel mai mult de tras pentru noi si pentru pacatele noastre culinare.
Pe aici trec grasimile
La fiecare exces de carne grasa, prajeala in ulei, desert cu multa crema sau alcool peste limita paharului de vin rosu din dieta mediteraneana, ar trebui sa ne gandim ca ficatul nostru lucreaza peste program. Un timp va face fata joburilor sale multiple: procesarea grasimilor, detoxifierea organismului, transformarea glucozei in glicogen si constituirea rezervelor de energie, producerea bilei, reglarea coagularii sangelui, procesarea hemoglobinei pentru utilizarea fierului si combaterea infectiilor prin sinteza unor componente ale sistemului imunitar.
Daca insa il bombardam