Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat joi în cadrul unui eveniment al ministerului de Externe că „ambasadele acreditate la Bucureşti ar trebui să se adreseze direct MAE când au preocupări sau nelinişti, şi nu prin intermediul presei.“
Misiunile diplomatice al SUA, Olanda, Marea Britanie şi Germania şi-au exprimat public reacţii negative cu privire la modificările Codului Penal, în cursul zilei de ieri. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia ambasadelor străine de a formula opinii despre situaţia internă a ţării direct în mass-media.
„În mod evident, de la Ministerul Afacerilor Externe nu voi comenta votul instituţiei Parlamentului. În acelaşi timp însă, ca ministru al Afacerilor Externe eu am o aşteptare clară, firească, ca atunci când există preocupări, semne de întrebare, nelinişti din partea unor ambasadori sau ambasade (...) să ne fie transmise direct la Ministerul de Externe, responsabililor din MAE şi mie personal ca ministru, şi nu să le aflăm prin intermediul presei. Este o practică pe care nu o înţeleg şi nu o agreez", a declarat şeful diplomaţiei, întrebat dacă a fost contactat de misiunile diplomatice acreditate la Bucureşti înainte ca acestea să se exprime critic în presă în legătură cu modificările la Codul Penal.
Titus Corlăţean a precizat că eventualele greşeli puteau fi discutate direct pentru a vedea cum pot fi reparate.
„Noi întotdeauna am fost extrem de deschişi şi disponibili la MAE să încercăm să clarificăm anumite aspecte, să vedem dacă sunt greşeli, cum pot fi reparate, dacă sunt lucruri care trebuie înţelese, inclusiv din partea ambasadelor, să le clarificăm şi să fie mai bine înţelese", a spus ministrul.
Corlăţean a dat ca exemplu de greşeală noţiunea de „funcţionar public" care nu îi va mai include, potrivit modificărilor, pe preşedinte şi pe parlamentari.