Optimist în ceea ce priveşte perspectivele luminoase ale agriculturii, Vasile Bumacov încearcă să-şi convingă interlocutorii că asta e mare şansă a Moldovei, nu industria sau IT-ul. „Dar numai cu multă muncă şi susţinuţi de UE“, recunoaşte şeful de la Agricultură.
Domnule ministru, acum câteva săptămâni, a fost marcată cu fast Ziua Agricultorului. Avem ce serba?
Sigur, a fost un an bun. Oamenii au muncit, au investit, au beneficiat de subvenţii, a fost timp favorabil şi am avut recoltă bună. Dar au ieşit la iveală probleme grave. N-am putut exporta din cauza că nu avem suficiente vagoane, avem un singur port, sunt puţine spaţii moderne pentru păstrare. Mulţi îmi vor reproşa: ţăranii n-au bani pentru arat, iar el vorbeşte de infrastructură modernă. Dar dacă vom gândi aşa, vom continua să pierdem bani. Vom începe să facem investiţii serioase în procesare, în infrastructura care să ne ajute să sporim exporturile. Avem nevoie de sisteme de răcire, sortare, ambalare... Să nu mai fie nevoiţi agricultorii să-şi vândă produsele doar ca materie primă, la preţuri mici. De ce să importăm cartofi pai congelaţi, bunăoară, dacă ai noştri sunt mai buni?
Să înţeleg că anul acesta Moldova a produs mai mult decât suntem în stare să consumăm, să procesăm şi să exportăm?
Trebuie să producem de trei-patru ori mai mult, dar să ştim şi ce facem cu aceste cantităţi, să învăţăm din experienţa din acest an. Ce rost are să dezvolţi o agricultură modernă fără a avea o industrie agroalimentară pe potrivă şi infrastructura pentru export? Ce folos avem dacă stau elevatoarele pline cu grâu, dacă aşteaptă camioanele cu zilele în rând la port? De asta profită fel de fel de speculanţi, iar agricultorul - care a muncit, a contractat credite, a riscat - e în pierdere.
Aţi spus „vom investi“. Cine anume şi din ce resurse?
În proiectul legii bugetului pentru 2014 sunt