Irlanda a devenit prima tara din zona euro care a iesit din programul de asistenta financiara administrat de Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE).
Guvernul nu va solicita o linie de credit ca masura de siguranta fata de socurile de pe piete, avand rezerve de aproximativ 20 de miliarde euro.
In noiembrie 2010, guvernul de la Dublin a acceptat un imprumut de 85 de miliarde de euro din partea celor trei institutii, pentru a-si tine sub control situatia financiara, dupa ce a decis sa preia datoriile bancilor irlandeze ajunse in pragul falimentului.
Deoarece conditiile programului au fost indeplinite, acesta a luat sfarsit oficial vineri, informeaza Reuters.
Guvernul a reusit sa reduca cheltuielile si a majorat taxele pentru a-si micsora deficitul bugetar si pentru a-si reechilibra economia.
"Acesta nu este sfarsitul drumului. Este o piatra de hotar importanta. Dar trebuie sa continuam cu acelasi tip de politici", a spus ministrul irlandez de Finante, Michael Noonan.
Insa aceste politici au cauzat probleme sociale in Irlanda. Veniturile locuitorilor saraci au fost taiate, in medie, cu 10%, in timp ce numarul oamenilor strazii, dar si al emigrantilor a crescut.
Portugalia intentioneaza sa finalizeze un acord similar anul viitor, insa in Europa situatia ramane problematica, in special in Grecia.
Economia Irlandei va creste cu aproximativ 2% anul viitor, conform estimarilor, iar rata somajului a scazut sub 13% de la 15,1% in 2012.
Potrivit lui Noonan, guvernul ia in considerare reducerea impozitul pe venit in 2015 si 2016.
Irlanda a devenit prima tara din zona euro care a iesit din programul de asistenta financiara administrat de Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca