de C. MIERLUŞCĂ
14 decembrie 2013 00:04
25 vizualizari
A-A+ Cu mulţi ani în urmă, Institutul de Educaţie Fizică din Canada a ajuns la concluzii foarte importante că mierea este cel mai important aliment, care trebuie folosit în alimentaţia sportivilor, mierea fiind hrana ideală înainte de efort, mijlocul de refacere după efort şi metodă de susţinere a efortului.
În comparaţie cu alte alimente, mierea furnizează cel mai repede cea mai mare energie fără complicaţii pentru aparatul digestiv sau alte reacţii secundare dăunătoare. Având un conţinut ridicat de calorii şi chiar şi administrată în porţii mici, mierea poate furniza energia necesară.
Datorită gustului său plăcut, mierea este pentru sportivi şi în general pentru toţi consumatorii un aliment des folosit. Datorită aplicaţiilor ei multiple, mierea poate fi folosită în multe feluri şi în combinaţie cu alte alimente sau băuturi. Este un aliment curat, lipsit de microbi şi substanţe iritante. În concluzie, se recomandă mierea inclusă în mesele din perioada de pregătie, după efort, ca fortifiant, în întreruperile din perioada efortului după efort???, în masa zilnică, mai cu seamă la micul dejun, ca îndulcitor şi ingredient în sosuri în combinaţie cu alte alimente ca: salata de fructe, iaurtul, cremele din ouă şi lapte, budincile de orez etc., ca îndulcitor în preparatele culinare, în fabricarea bomboanelor şi în general în locul altor îndulcitori.
Alimentaţia cu miere, în general, două până la 16 linguriţe cu miere pe zi, luate la mese şi la culcare, au împiedicat pierderea în greutate în urma unei activităţi neîntrerupte. Concluziile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport ţinând seama de experienţa desfăşurată timp de 4 ani sunt: că mierea constituie o sursă ideală de energie şi recuperare a forţelor. Chiar şi marele alpinist Hilary recunoştea că a cucerit Everestul cu ajutorul mi