Farmaciştii sunt îngroziţi de intenţia Ministerului Sănătăţii de a liberaliza piaţa farmaciilor, începând cu anul 2015, scrie revista Capital.
Odată cu implementarea acestei decizii, oricine îşi va putea înfiinţa oriunde o farmacie, fără a se mai ţine cont de criteriul demografic, potrivit revistei Capital.
Deja, această piaţă este un "Vest Sălbatic", se plânge vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, care acuză faptul că, în ultimii ani, s-a renunţat la principalele criterii care reglementau piaţa: calitatea de farmacist a proprietarului unităţii şi un număr maxim de unităţi pe un anumit spaţiu.
Dispar farmaciile indendente
Odată cu renunţarea la criteriul demografic, din 2015, cei mari îi vor înghiţi pe cei mici: astfel, puţinele farmacii independente, care au deja datorii mari la distribuitori, vor intra în faliment, generând un val de neplată în piaţă şi, implicit, blocaje în aprovizionare.
Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, în prezent, în România există de douătrei ori mai multe farmacii, raportat la numărul de locuitori, faţă de ţările vestice, ceea ce înseamă o bătălie aprigă pentru profit, iar pacientul rareori mai primeşte sfaturi cinstite cu privire la ce medicamente să cumpere.