Ca multe alte mâncăruri cu specific tradiţional, „Puriceii” sunt un fel de mâncare făcut la ţară şi încropit din resturi: de friptură şi de mămăligă, încălzite şi amestecate, mâncate cu mâna.
Există mai multe reţete de „Puricei”, cu diferite ingrediente, în funcţie de perioada în care erau pregătite: vara – o reţetă mai uşoară, cu mai multă brânză şi mai puţină carne şi grăsime; iarna – o reţetă mai grasă, cu jumări, carne şi cârnaţi, toate prăjite în untură sau ulei.
Ingrediente:
1kg de mălai
200-300 g cârnaţi
2-3 linguri ulei
Piper
Opţional:
300 g brânză de burduf / telemea oaie
3-4 ouă
lapte bătut
Mod de preparare:
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Varianta 1
Se pregăteşte o mămăligă vârtoasă din mălai şi se lasă să se răcească (preferabil până a doua zi).
Se prăjesc cârnaţii tăiaţi mărunţi, peste care se pot adăuga resturi de friptură şi jumări, într-un ceaun sau tigaie.
Peste cârnaţi, se fărâmiţează mămăliga şi se frământă toată amestecătura timp de câteva minute, pe foc, cât să se topească untura şi să pătrundă, odată cu bucăţile de jumări, carne, cârnaţi, în bucăţile de mămăligă.
Mod de servire: Se mănâncă cu varză acră tocată şi stropită cu ulei.
Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Muntenia: Vinete umplute
Varianta 2
Se prepară o mămăligă normală şi se lasă să se răcească (preferabil până a doua zi). Mămăliga rece se fărâmiţează cu furculiţa ca să se usuce. Se pune mămăliga în uleiul încins şi se amestecă fără încetare, cu lingura, ca să nu se ardă.
Când mămăliga s-a sfărâmat, devenind iar mălai şi începe să îşi schimbe culoarea se pune brânza de burduf fârâmiţată cu furculiţa şi se amestecă repede în continuare până brânza se înglobează în mălaiul copt. Împreuna cu brânza se adaugă şi cârnaţii tăiaţi