Adrian Stoica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş atenţionează populaţia privind respectarea măsurilor ce trebuie luate pentru evitarea trichinelozei.
În perioada următoare se obişnuieşte sacrificarea porcilor, astfel că specialiştii DSP Argeş ne spun ce trebuie să facem pentru a fi evitată îmbolnăvirea cu trichineloză, dar şi cum contactează omul această boală:
l Boala poate fi prevenită prin: efectuarea periodică a deratizării în gospodării; supravegherea porcilor din gospodării pentru a nu consuma cadavrele şobolanilor; examinarea obligatorie la microscop; aprovizionarea cu carne din surse autorizate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinare;
l Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii omului sunt reprezentaţi de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; prepararea termică a cărnii „în sânge“; achiziţionarea de carne din alte locuri decât centre comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor;
l Principala sursă de infecţie pentru om este porcul, care se contaminează consumând şobolani sau şoareci morţi;
l Prezentarea la medic e obligatorie la apariţia primelor semne de boală;
l Perioada de incubaţie la trichineloză este de 7 – 14 zile, timp în care parazitul se înmulţeşte în intestin. Boala debutează cu febră, dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree. Ulterior apar umflături ale pleoapelor şi buzelor, urticarie, dureri musculare, tulburări nervoase şi cardiovasculare.
Dorina Duruinu
Adrian Stoica, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş atenţionează populaţia privind respectarea măsurilor ce trebuie luate pentru evitarea trichinelozei.
În perioada următoare se obişnuieşte sacrificarea porcilor, astfel că specialiştii DSP Argeş ne spun ce trebuie să facem pentru a fi evitată îmbolnăvirea cu trichineloză, dar şi cum co