de Alexandra CHEŞCU
15 decembrie 2013 23:40
2 vizualizari
A-A+
Mmmmmm Crăciunul... Îngheţat şi înzăpezit, plin de lumină, de căldură, în preajma familiei, a prietenilor şi a bradului împodobit. Iată una dintre cele mai frumoase sărbători ale anului! Pe lângă propria zi de naştere, bineînţeles. şi chiar dacă aceasta este perioada din an când tradiţiile româneşti, la un loc cu cele creştine se trezesc şi mai abitir la viaţă, decât la alte sărbători, de ce nu am lăsa deoparte, pentru o zi, sarmalele, cârnaţii, toba, ouăle umplute, salata de boeuf, pentru un salt delicios în timp? În vremea meselor savuroase, şi la fel de copioase, ale românilor interbelici. De familie bună, bineînţeles.
Provocarea noastră pentru masa de Crăciun din acest an constă într-un meniu complet la un loc cu reţetele preluate, cu multă curiozitate şi bucurie, din cartea lui Constantin Bacalbaşa ”Dictatura Gastronomică 1501 de feluri de mâncare din 1935”. Aşa, ca să gustăm şi noi, de vrem, în zi de sărbătoare cu totul specială, bunătăţile pe care românii le puneau pe o masă festivă, cu 78 de ani în urmă, reţetele urmând întocmai cuvintele autorului.
Să purcedem aşadar...
Meniul de aici este perfect pentru un prânz de Crăciun cu invitaţi şi cuprinde: Supă Kloesse, patru mezeluri, Iepure regal, Crap pescăresc, Cremă cu vin Sabayon, Brânză şi fructe.
Supa Kloesse (Germană): ”Topeşte în cratiţă 125 grame de unt până ce a devenit ca pomada; apoi adaugă, bătând mereu, 4 gălbenuşuri, unul câte unul. Apoi mai adaugă 5 linguri de făină, sare, piper, apoi 3 albuşuri bătute ca spuma şi 3 pahare de lapte. Această pastă trebuie să fie tare; dacă e moale, adaugă făină. Ia, atunci, cu o lingură din această pastă , cantităţi cât o alună şi dai drumul în apă fierbinte sau în bulion de carne. Lasă aceste mici găluşti în zeama fierbinte 10 până la 15 minute şi serv