Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”- Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 1 „Protecţia împotriva inundaţiilor”, iar derularea a inceput cu data de 16.01.2012 si se va incheia in aprilie 2014 avand o valoare de 16.131.209 lei (fără TVA), respectiv 3.783.471,51 Euro.
In acest moment activitatile proiectului sunt finalizate si se afla in procedura de emitere a Avizului de Mediu. Prin acest proiect s-au realizat hărţile de hazard la inundaţii pe tronsoane ale cursurilor de apă principale si ale afluentilor săi.
In urma modelariilor hidraulice si hidrologice s-au generat hartile de inundabilitate si s-au delimitat suprafetele inundabile din zonele de interes cu diferite probabilitati de aparitie – 0,1%, 0,2%, 0,5%, 1%, 5% şi 10% respectiv evenimente ce au loc la 1000, 500, 200, 100, 20, si 10 ani.
Obiectivul general al proiectului a urmarit reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populaţiei, prin implementarea măsurilor preventive în cele mai vulnerabile zone.
Realizarea Planului pentru Protectia, Prevenirea si Diminuarea Efectelor Inundatiilor s-a bazat pe colectarea datelor spatiale si terestre din Bazinul Hidrografic Dobrogea – Litoral. Integrarea datelor intr-un Sistem Informatic Geografic (GIS) a reprezentat o activitate principala in prezentul proiect. Astfel s-a obtinut o modalitate de eficientizare a gestionarii datelor, de obtinere de noi date si de suport pentru activitatile viitoare ale ABAD-L.
Toate datele obtinute prin derularea prezentului proiect, precum date din masuratori terestre si batimetrice (LIDAR, sonar, GPS-GNSS, ridicari topo), ortofotoplanuri, etc. au fost integrate intr-o baza de date GIS denumita Hazarde. Prin realizarea bazei de date GIS s-a obtinut o modalitate de eficientizare a gestionarii datelor, de obtinere