Un Crăciun de poveste vă așteaptă în weekend la Muzeul Județean, unde se va proiecta un eveniment care să readucă gustul și bucuria sărbătorilor de altădată. Pită și colaci scoși din cuptor, prăjituri de casă, o cină a porcului ca pe la gazde, vin fiert și jinars cu secăre sunt doar câteva dintre bunătățile tradiționale pe care le veți găsi aici. -AA+A
Crăciun în Bistrița-Năsăud, ca altădată ”Înaintea Ajunului, în pragul Crăciunului... Sâmbătă și duminică, în 21 și 22 decembrie, în curtea Muzeului Județean trăim Crăciunul de-altădată! Ca pe la noi! Tăiem porcul și facem o cină ca la gazde, coacem pită și colaci în cuptor! Găluștele dau în clocot, bem un pahar de jinars fiert cu secăre ori un vin fiert cu scorțișoară și așteptăm colindătorii. Din tot județul! Copiii au ce face, că au târg de jucării! Și se-ntâlnesc cu moșul! Îi pozna voastră de nu veniți!” - sună mesajul organizatorilor.
Evenimentul va avea loc în curtea Muzeului Județean, unde va fi recreată imaginea satului tradițional din Ajunul Crăciunului, bisericuța veche de lemn și cele două case tradiționale ajutând la recompunerea peisajului.
Imaginea Crăciunului din Bistrița-Năsăud va fi completată cu tăiatul porcului după rețeta tradițională și cina porcului, iar în cuptorul construit în curtea Muzeului femeile de la țară vor pune pita la copt ca pe vremuri.
Gospodine alese din satele din județ vor aduce domnilor de la oraș preparatele tradiționale pe care le pregătesc de Crăciun, toate produsele expuse fiind cu vânzare, de la colaci rumeni, pită de casă și până la prăjituri făcute doar de sărbători în satele din Bistrița-Năsăud.
Turta dulce, vinul fiert și jinarsul cu săcăre nu vor lipsi din peisaj, iar cei aflați în căutare de cadouri sau de ornamente de Crăciun vor avea ocazia să cumpere produse hand made lucrate de meșterii și artiștii locali, produse unice, mare parte di