Papa Francisc a fost desemnat, pe 11 decembrie, Personalitatea anului 2013 de către revista americană Time, pentru că a reuşit ''să cucerească imaginaţia a milioane de oameni care-şi pierduseră orice speranţă în Biserică''.
''El a făcut atât de mult în primele nouă luni ale sale în funcţie încât tonalitatea a ceea ce vine dinspre Vatican s-a schimbat'', a explicat Nancy Gibbs, redactor-şef al revistei Time, citată de Agerpres.
În urmă cu zece luni din ziua când a fost desemnat Personalitatea anului 2013, pe 11 februarie, lumea întreagă, şi mai ales cea catolică, afla cu mare surprindere de anunţul Papei Benedict al XVI-lea , în vârstă de 85 de ani, că se va retrage din Pontificat începând din 28 februarie. Anunţul, fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice, a făcut înconjurul lumii. Singurul papă care a renunţat la Pontificat de bunăvoie a fost Celestin al V-lea în 1294.
După Conclavul din martie, Benedict al XVI-lea şi Francisc s-au întâlnit de mai multe ori şi subiectele de discuţie n-au lipsit pentru o Biserică ce are peste 1,2 miliarde de credincioşi în întreaga lume: ''noua evanghelizare'', persecuţiile împotriva creştinilor, reforma Curiei, contestările, scandalurile etc.
Despre ideea de a-şi alege numele de Francisc, Jorge Mario Bergoglio avea să povestească ulterior: ''În timpul alegerii /în cadrul Conclavului/, stăteam alături de Arhiepiscopul de Sao Paulo, Claudio Humes, un mare prieten. Când lucrurile se precipitau, el m-a îmbărbătat şi, când voturile au ajuns la două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus: ''Şi să nu-i uiţi pe săraci !' '' Şi astfel, Arhiepiscopul de Buenos Aires şi-a găsit numele de papă fără dificultate: ''Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc de Assisi, omul săracilor, omul păcii''.
Papa Francisc nu s-a mulţumit doar să ia numele Sfântului