Demeter Andras avea doar 24 de ani când a câştigat, în urmă cu două decenii, primul concurs managerial organizat în România pentru ocuparea unui post de director de teatru. În 1993 actorul a ajuns în fruntea Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara. Ceea ce nu știe multă lume este că Demeter Andras a fost cel mai tânăr director de instituţie publică de teatru din istoria universală a teatrului. La împlinirea a exact opt ani de când, în rolul lui Faust, şi-a luat adio de la directoratul timişorean, Demeter András István revine în oraşul de pe Bega.
Despre traseul impresionant al actorului a scris Darvay Nagy Adrienne. Volumul intitulat ”Respectul celor scrise sau uşurinţa exprimării” este o carte biografică, scrisă în limba maghiară, care surprinde în principal implicarea lui Demeter Andras în viaţa culturală din Timişoara. De numele lui nu se leagă numai directoratul Teatrului Maghiar Csiky Gergely în epoca sa de glorie, dar și Festivalului Internaţional SalTimBanc, care a adus la Timișoara, în anii cât s-a ținut, artiști de primă mână din străinătate.
În carte se vorbește și despre prestația la scenă a actorului Demeter Andras. A interpretat roluri principale din creaţia lui Shakespeare în trei limbi. Printre altele, rolul Claudius în Hamlet-ul de acum un deceniu. ”Deseori îmi aduc aminte de imaginea lui Demeter Andras care atunci conducea deja teatrul de zece ani: cum stătea el îngândurat pe șine, în spectacolul aniversar al Teatrului Maghiar care sărbătorea jumătate de secol, în timp ce în jurul lui năvăleau protagoniștii spectacolului, adică membrii trupei Teatrului Maghiar și artiștii de diverse naționalități, invitați. Acest moment urmează după scena iscodirii, așa-zisa scenă a mănăstirii, când Regele își dă seama că dușmanul său, Hamlet, nu e supărat din dragoste. Polonius a plecat deja, iar trupa de actori se pregătește pentru