Un proiect de lege prin care se scade gradul actual de îndatorare a Primăriei Capitalei cu 500 de milioane de euro a fost a aprobat, marţi, de Camera Deputaţilor. Prin acest proiect se stabileşte, prin lege, că municipalitatea poate avea un grad de îndatorare de maximum 30% şi deci i se dă mână liberă de a contracta noi credite externe.
Practic, prin acest proiect de lege obligaţiunile în valoare de 500 de milioane de euro, emise în 2005 - bani din care s-au cumparat cele 1.000 de autobuze Mercedes (200 fără aer condiţionat), s-au dat bani pentru stadionul Naţional Arena şi Pasajul Basarab - vor putea fi rambursate în mai multe tranşe. Totodată, prin creşterea gradul de îndatorare la 30%, Primăria Capitalei va putea atrage noi împrumuturi pentru a-şi acoperi proiectele.
„Pentru ca acest grad de îndatorare să crească era nevoie de o lege. Împrumutul făcut de primarul Adriean Videanu (cele 500 de miloane - nota red.) va fi acoperit de unul nou, iar diferenţa va fi folosită pentru alte proiecte ale municipalităţii. Eu cred că este normal ca Bucureştiul să fie susţinut de Guvern“, a explicat deputatul PDL Gheorghe Udrişte, pentru adevarul.ro.
Fără ca datoria de 500 de milioane de euro să fie trecută în procentul total de îndatorare, Primăria Capitalei va putea lua noi credite până la gradul de îndatorare de maximum 30%.
„În contextul actual, în care criza economică se manifestă pregnant, devine evidentă necesitatea utilizării tuturor mecanismelor de finanţare pentru realizarea obiectivelor de investiţii de interes local şi optimizarea serviciului datoriei publice locale, din perspectiva plăţii de capital pentru emisiunea de euro-obligaţiuni în valoare de 500 milioane de euro în 2015. Gradul de îndatorare a bugetului propriu a municipiului Bucureşti, estimat pentru anul 2013 şi pentru următorii ani, nu depăşeşte 9%, exceptând anul 2015, anul