O adevărată explozie de spargeri a cuprins Parisul. Peste 9.200 de locuinţe au fost jefuite în primele zece luni ale anului 2013, practic, câte 30 pe zi. Potrivit unor surse, printre hoţi ar fi şi concetăţeni de-ai noştri.
Bande din Est, precum şi hoţi de mare clasă cutreieră cartierele bogate şi suburbiile rezidenţiale ale Parisului, scrie Le Figaro. Le-au căzut pradă şi câteva celebrităţi, cum ar fi regizorul Claude Lelouch, vedeta TV Jean-Pierre Pernaut sau şeful grupului auto Peugeot, Philippe Varin. Un comisar parizian, citat de aceeaşi publicaţie, susţine că majoritatea covârşitoare a furturilor sunt comise de bande de migranţi din fosta Iugoslavie, albanezi, georgieni şi moldoveni, care „forţează cu ranga sau şurubelniţa zeci de uşi pe zi în speranţa că vor da de peştera lui Ali Baba şi pleacă fericiţi dacă găsesc 50 de grame de aur“. Nu este prima dată când concetăţenii noştri apar într-un astfel de context în presa franceză, de aceea i-am solicitat opinia ambasadorului ţării noastre la Paris.
„Adevărul“: Domnule ambasador, aveţi informaţii oficiale despre infractori moldoveni sau putem presupune că este doar o campanie de denigrare lansată de presă, similară celei din Marea Britanie?
Oleg Serebrian: Se întâmplă uneori ca moldovenii din Franţa să fie implicaţi în „istorii criminale“. Asta e faţeta mai puţin romantică a „diasporei“ noastre şi una dintre piedicile, cel puţin formal invocate de către oficialii unor ţări vest-europene, atunci când vine vorba de accelerarea procesului de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Trebuie să recunosc, însă, că moldovenii nu-s nici pe departe „campioni“ la acest capitol (cel puţin în Franţa). Putem demonstra asta şi statistic: conform datelor oferite de Ministerul de Interne al Franţei, în închisorile de aici sunt doar 51 de deţinuţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Raport